Ανακοίνωση καταβολής μερίσματος χρήσης 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, της 2.6.2010, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος, για τη χρήση 2009, συνολικού ύψους ευρώ 0,45 ανά μετοχή. Δεδομένης της διανομής προμερίσματος ύψους ευρώ 0,15 ανά μετοχή, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας της 27.8.2009, το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε ευρώ 0,30 ανά μετοχή.

Επισημαίνεται ότι, με βάση τον Ν.3697/2008 και την εκδοθείσα ΠΟΛ 1180/31.12.2008 Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, στα διανεμόμενα κέρδη που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις από την 1.1.2009 και μετά, επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% επί του μερίσματος. Επισημαίνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την ως άνω ΠΟΛ, οι μέτοχοι που εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, πρέπει να προσκομίσουν στην Εταιρεία όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά τα οποία προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις της ως άνω ΠΟΛ, το αργότερο έως την 2.7.2010, ήτοι εντός μηνός από την έγκριση του ισολογισμού από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, προκειμένου η Εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή στους δικαιούχους μετόχους, του τυχόν παρακρατηθέντος ποσού.

Η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ως ημέρα αποκοπής μερίσματος όρισε την 5.7.2010, ημερομηνία από της οποίας (και από την αρχή της σχετικής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών) οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται, χωρίς το δικαίωμα απολαβής του υπόλοιπου προς διανομή μερίσματος.

Επίσης, ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος ορίσθηκε η 7.7.2010 (με τη διευκρίνιση ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δικαιούχοι του υπολοίπου προς διανομή μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. κατά την ως άνω ημέρα - "Record Date") και ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής τούτου ορίσθηκε η 13.7.2010.

Η πληρωμή του υπολοίπου προς διανομή μερίσματος θα πραγματοποιηθεί μέσω της Εθνικής Τράπεζας (πληρώτρια Τράπεζα). Η είσπραξη του μερίσματος μέσω της Εθνικής Τράπεζας, θα είναι δυνατή για χρονικό διάστημα πέντε ετών, δηλαδή μέχρι την 13.7.2015.

Η καταβολή του υπολοίπου προς διανομή μερίσματος θα πραγματοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα, με τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω των χειριστών των δικαιούχων μετόχων στο Σ.Α.Τ., οι οποίοι έχουν αποδεχθεί τους όρους της σύμβασης διανομής προσόδων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και των Χειριστών στο Σ.Α.Τ.
2. Μέσω του Δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας για όσους εκ των μετόχων έχει ζητηθεί εξαίρεση από τον χειριστή τους στο Σ.Α.Τ.
3. Οι μέτοχοι για τους οποίους δεν θα καταστεί δυνατή η πίστωση του σχετικού ποσού μέσω των χειριστών τους, θα μπορούν να εισπράξουν το μέρισμα από της 20.7.2010, μέσω του Δικτύου των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Η είσπραξη του μερίσματος για τις περιπτώσεις 2 και 3, γίνεται με τη γνωστοποίηση στην Τράπεζα του Κ.Α.Μ.Ε. (Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή-Σ.Α.Τ.) και την προσκόμιση του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας του δικαιούχου. Η είσπραξη μερίσματος από τρίτο πρόσωπο θα είναι δυνατή, εφόσον προσκομίζεται επιπλέον και σχετική εξουσιοδότηση με τα πλήρη στοιχεία του δικαιούχου και του εξουσιοδοτουμένου προσώπου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από αρμόδια αρχή.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Μετοχολογίου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., Λ. Κηφισίας 199, 151 24 Μαρούσι (τηλ. 210 876 7862 έως 210 876 7865, fax 210 876 7993).