Ολοκλήρωση συγχώνευσης της "Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης Α.Ε."

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στα πλαίσια της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, που υπεγράφη την 3η Ιουλίου 2008, μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., του μεγαλύτερου βιομηχανικού και εμπορικού ομίλου στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της EDISON SpA, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Ιταλία, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της «ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.» (στην οποία συμμετείχε με ποσοστό 65% η εταιρία ELPEDISON B.V., ενώ ποσοστό 35% συνολικά κατείχαν οι εταιρίες Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ) από την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε», η οποία μετονομάστηκε σε «ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» (ποσοστό 100% κατείχε η ELPEDISON B.V.).

Σημειώνεται ότι η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.» διαχειρίζεται την, ήδη σε λειτουργία, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390MW  συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα αυτή αποτελεί τον  πρώτο ανεξάρτητο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Η «ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.» ολοκληρώνει την κατασκευή μονάδας 420MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου  στη Θίσβη Βοιωτίας.

Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω συγχώνευσης και στα πλαίσια τις αρχικής συμφωνίας, ποσοστό συμμετοχής 21% του μ.κ. της «ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» μεταβιβάστηκε από την ELPEDISON B.V., στης οποίας το μ.κ. συμμετέχουν από κοινού σε αναλογία 50/50 η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και η EDISON SpA, προς την εταιρία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ) και στην εταιρία Χαλκόρ. Το αντίτιμο ανέρχεται σε €30,7 εκατ. Πλέον, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, η ELPEDISON B.V. κατέχει ποσοστό 75% της «ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», ενώ ποσοστά 22,5% και 2,5% κατέχουν οι Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ αντίστοιχα.

Επίσης, υλοποιώντας την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η ELPEDISON B.V. ίδρυσε την εταιρία «ELPEDISON Εμπορική Α.Ε.», με σκοπό το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, τη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής διαχείρισης.

--------------------------------------
Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1998, είναι ένας από τους κυρίαρχους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε πάνω από 10 χώρες στην περιοχή και σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα ενέργειας. Το 2008, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €216 εκατομμύρια, με συνολικά έσοδα ύψους €10 δισεκατομμύρια. Οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σε περίπου €2,6 δισ.

Περισσότερες πληροφορίες:

E. Στράνης, Διευθυντής Δημοσίων και Εταιρικών Σχέσεων