Ετήσια Αποτελέσματα 2007

Ισχυρή κερδοφορία το 2007
Αύξηση καθαρών κερδών κατά 35% στα € 351 εκ.

Σε € 351 εκ. ανήλθαν τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη (Net Income) για το 2007 αυξημένα κατά 35% σε σχέση με το 2006 και τα οποία αντιστοιχούν σε € 1,15 ανά μετοχή (EPS). Αντίστοιχα, τα Ενοποιημένα Κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά έξοδα, φόρους και αποσβέσεις (EBITDA) ανήλθαν στα € 617 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 23%. Τα «συγκρίσιμα» κέρδη (αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις των τιμών στα αποθέματα) (clean EBITDA) διαμορφώθηκαν στα € 458 εκ., μειωμένα κατά 13%.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση  των Μετόχων για τελικό μέρισμα ύψους € 0,35 ανά μετοχή το οποίο, σε συνδυασμό με το προμέρισμα των € 0,15 που έχει ήδη καταβληθεί, διαμορφώνει το συνολικό μέρισμα χρήσης σε € 0,50 ανά μετοχή και την μερισματική απόδοση σε 5,1% (με βάση το χθεσινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής).

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη για τη χρήση του 2007 και η σύγκρισή τους με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 έχουν ως εξής:

• Κύκλος εργασιών                     €  8,5 δις,   αυξημένος  κατά    5%
                               (Δ’ τρίμηνο:  €  2,6 δις,  αυξημένος κατά   32%)

• Κέρδη EBITDA                        €  617 εκ.,   αυξημένα  κατά   23%
                               (Δ’ τρίμηνο:  €  173 εκ.  αυξημένα  κατά 149%)

• Καθαρά κέρδη                          €  351 εκ.,   αυξημένα  κατά   35%
                               (Δ’ τρίμηνο:  € 86 εκ., αυξημένα κατά   90%)

• Καθαρά κέρδη ανά μετοχή     €  1,15   αυξημένα   κατά   35%
                               (Δ’ τρίμηνο: €  0,28,  αυξημένα  κατά   90%)

• Συγκρίσιμα EBITDA (clean)  €  458 εκ.,  μειωμένα  κατά   13%
                               (Δ’ τρίμηνο: €  66εκ.,  μειωμένα κατά   23%)

• Απόδοση επενδεδυμένων
  Κεφαλαίων (ROACE 12μήνου)                                             11%

• Απόδοση ιδίων κεφαλαίων
  (ROE 12μήνου)                                                                       14%

Οι καθαρές ταμειακές ροές (Free Cash Flow) έφθασαν τα € 240 εκ., λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας, των μειωμένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης και τις χαμηλότερες αποδόσεις φόρων.

Απόδοση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ομίλου 2007

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ

Η Διύλιση, ο Εφοδιασμός και η Εμπορία συμμετείχαν με ποσοστό περίπου 80% στα Ενοποιημένα Κέρδη προ χρηματοοικονομικών, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το 2007. Το EBITDA του κλάδου αυξήθηκε, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 31% στα    € 488 εκ., ενώ το «συγκρίσιμο» (clean) EBITDA μειώθηκε κατά 17%, στα € 329 εκ.

Ο συνολικός όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1% σε 17,1 εκ. τόνους σε σχέση με το 2006, παρά την μικρή υποχώρηση της κατανάλωσης καυσίμων στην ελληνική αγορά λόγω μειωμένων πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.

Τα προ χρηματοοικονομικών, φόρων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ στην π.Γ.Δ.Μ., παρουσίασαν αύξηση 14% στα € 31 εκ., σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν το περιβάλλον διύλισης ήταν:

• Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν την άνοδό τους το 2007, σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά του 2006, επιδρώντας θετικά στην κερδοφορία της εταιρείας.

• Τα περιθώρια διύλισης σύνθετων διυλιστηρίων στην περιοχή της Μεσογείου διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, κυρίως λόγω υψηλών τιμών των λευκών προϊόντων (βενζινών και ντίζελ). Η έντονη όμως υποχώρηση των περιθωρίων του μαζούτ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους μείωσε αισθητά τα περιθώρια διύλισης των απλών διυλιστηρίων.

• Κατά τη διάρκεια του 2007, το Ευρώ ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο έναντι του Δολαρίου, αντιστρέφοντας τις θετικές επιπτώσεις των περιθωρίων διύλισης, επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία. Μέρος της απώλειας αντισταθμίστηκε από τα κέρδη αποτίμησης των δανείων σε δολάρια στο τέλος του έτους (€ 31 εκ.)

ΛΙΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΑ

Ο κλάδος το 2007 συμμετείχε με ποσοστό 12% στα κέρδη του Ομίλου (EBITDA), στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2006 (€ 75 εκ.).

Οι πωλήσεις της ΕΚΟ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7% στους 4,3 εκ. τόνους, με κέρδη στο μερίδιο αγοράς των κύριων προϊόντων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, όπου οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 5% και 3%, αντίστοιχα.

Τα κέρδη της ΕΚΟ (EBITDA) σε σύγκριση με αυτά του 2006, μειώθηκαν κατά 12% στα € 41 εκ., αφενός λόγω ισχυρών πιέσεων στα περιθώρια από τον ανταγωνισμό και αφετέρου λόγω αύξησης λειτουργικών δαπανών.

Η αναδιάρθρωση του δικτύου λιανικής συνεχίστηκε, με τον συνολικό αριθμό ιδιόκτητων και ελεγχόμενων πρατηρίων να φθάνει το 24% του συνολικού δικτύου, έναντι 18% το 2006.

Η Διεθνής Εμπορία κατέγραψε για το 2007 κέρδη (EBITDA) € 33 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2006, συμμετέχοντας κατά 45% στα συνολικά κέρδη (EBITDA) του κλάδου της Λιανικής Εμπορίας.

Επεκτάθηκε το δίκτυο της Διεθνούς Εμπορίας (κυρίως σε Βουλγαρία και Σερβία) στα 252 πρατήρια. Η αύξηση στον αριθμό πρατηρίων και η βελτίωση των πωλήσεων ανά πρατήριο (ATP) οδήγησαν σε αύξηση των όγκων πωλήσεων κατά 22%.

ΧΗΜΙΚΑ

Η συνεχιζόμενη βελτίωση της απόδοσης του πολυπροπυλενίου και ο έλεγχος κόστους λειτουργίας οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας. Το 2007 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% στους 430.000 τόνους και τα κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 40% στα € 55 εκ., σε σύγκριση με το 2006.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το 2007, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 1.878 GWh. και βελτιώθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους της «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης». Ο τζίρος και τα κέρδη (EBITDA) σημείωσαν αυξήσεις κατά 2% στα € 148 εκ. και 21% στα € 38 εκ., αντίστοιχα.

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχολίασε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα του έτους, αναγνωρίζοντας πως η κερδοφορία ευνοήθηκε και από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων διεθνώς. Στο άμεσο μέλλον βασική μας προτεραιότητα είναι ο πυρήνας των δραστηριοτήτων μας, δηλαδή η διύλιση και η εμπορία, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας μας και την αύξηση της κερδοφορίας. Κύριoι άξονες της στρατηγικής μας είναι ο εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων στην Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπου έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όλα αυτά σε συγκερασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτιστοποίηση των συνθηκών ασφαλείας, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Ακολουθούν τα συνοπτικά ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα:

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Χρήση 2007
(σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης)

€ εκατ.

% Δ

Δ’ τρίμηνο 2006

Δ’ τρίμηνο 2007

% Δ

Κύρια Αποτελέσματα Χρήσης

Πωλήσεις