Υπογραφή δύο συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου

(Από αριστερά) ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων δραστηριοτήτων του Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ο Director of Global New Ventures της Ισπανικής Repsol κ. Mikel Erquiaga, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ κ. Γιάννης Μπασιάς και δίπλα του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός.

Δύο νέες συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, υπεγράφησαν την Τρίτη 9 Απριλίου, κατά τη διάρκεια τελετής  που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε, αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Η δεύτερη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. - Repsol Exploracion SA αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα.

Τις συμβάσεις συνυπέγραψαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ο Director of Global New Ventures της Repsol κ. Mikel Erquiaga και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Δ.Ε.Υ. κ. Γιάννης Μπασιάς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, εκπρόσωποι της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, καθώς και οι Περιφερειάρχες, Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας και Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε πως, εντός του καλοκαιριού θα υπογραφούν στα Χανιά και οι άλλες δύο συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα για τις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. «Ουσιαστικά, κλείνει με αυτό τον τρόπο ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων και σε 2 έως 4 χρόνια θα υπάρχει μια πρώτη ισχυρή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των εγχώριων κοιτασμάτων» επεσήμανε ο Υπουργός και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ενεργειακών εξελίξεων που συντελούνται στην ανατολική Μεσόγειο και, πλέον, αντιμετωπίζεται με αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος  Τσοτσορός υπογράμμισε ότι η στρατηγική συνεργασία με τη Repsol, αλλά και οι συμπράξεις με την TOTAL, την ExxonMobil και την Edison, καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας προς τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας ανακτά το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, με την ολοκλήρωση του κύκλου παραχωρήσεων, ο Όμιλος θα έχει υλοποιήσει το  μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου του στην Ελλάδα, καθώς θα συμμετάσχει σε 9 εκ των συνολικά 12 παραχωρήσεων. «Θα εργαστούμε με  μεθοδικότητα, συνέπεια, διαφάνεια και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, με τη φιλοδοξία να συμβάλλουμε στη ρεαλιστική μετάβαση από τον "μύθο" των αμύθητων κοιτασμάτων στην "πραγματικότητα"», κατέληξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ.

«Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η έρευνα για Υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο έχει επανεκκινηθεί. Το διεθνές ενδιαφέρον στους πρόσφατους διαγωνισμούς ήταν αξιόλογο, με δεδομένα τόσο τις σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί μια καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και να διατηρηθεί σταθερό το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Έρευνα & Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό, ο Director of Global New Ventures της Ισπανικής Repsol, κ. Mikel Erquiaga, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Γιάννης Μπασιάς.

Ο Υπουργός ΠΕΝ και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ ανταλλάσουν χειραψία, μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης για την «Περιοχή 10» στον Κυπαρισσιακό.

(Από αριστερά), ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο βουλευτής Αργολίδας και πρώην Υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας.