Η ΕΛ.ΠΕ. χορηγός του 2ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου The Athens Conference on European Energy Law and Policy

Το παγκοσμίου φήμης στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης ακαδημαϊκό Ινστιτούτο «Florence School of Regulation» και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης διοργάνωσαν με επιτυχία το 2ο πανευρωπαϊκό επιστημονικό Συνέδριο, «The Athens Conference on European Energy Law and Policy», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.  

Στόχος του συνεδρίου «The Athens Conference on European Energy Law and Policy» είναι να αναδείξει τα βασικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με τη συμμετοχή και συνδρομή κορυφαίων ακαδημαϊκών, εκπρόσωπων θεσμικών φορέων, σημαντικών παραγόντων της αγοράς και ειδικών στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης.

Την κεντρική εισήγηση έκανε η καθηγήτρια κ. Anne Houtman, η οποία είχε επί σειρά ετών διάφορες θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Βελγίου. Eισηγητές ήταν επίσης ο καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης, που διευθύνει το Γερμανικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο Ενέργειας και το Δίκαιο Ρύθμισης των Αγορών Δικτύου, οι κ.κ. Christoph Schoser, Augustijn Van Haasteren, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Alberto Pototchnig, Διευθυντής του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και η καθηγήτρια κ. Leigh Hancher, Διευθύντρια Ερευνών του «Florence School of Regulation».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι παρουσιάσεις του κ. Ιωάννη Αψούρη, Γενικού Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ και της κ. Αλεξίας Τροκούδη, Διευθύντριας Νομικής Υποστήριξης Ρυθμιστικού & Κανονιστικού Πλαισίου Ενέργειας της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Ο κ. Αψούρης αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου που αφορά στις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ κρατών – μελών της Ένωσης και τρίτων χωρών -  προμηθευτών ενεργειακών προϊόντων, η οποία οδήγησε στην αντικατάσταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κοινοβουλίου 994/2012 από την απόφαση 2017/684, εξέλιξη που έχει μεγάλη σημασία στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η κ. Τροκούδη ανέλυσε το νέο κοινοτικό πλαίσιο που εισάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τέταρτη Ενεργειακή Δέσμη (Winter Package) και ιδίως τις νέες δυνατότητες που προβλέπονται για τον καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, τον νέο θεσμό των «prosumers», που θα μπορούν πλέον να διαχειρίζονται τις ανάγκες τους μέσω των έξυπνων δικτύων αλλά και να συμμετέχουν με μικρή εμπορική δραστηριότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.