Η ΕΛ.ΠΕ χορηγός του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου “Balkans & Black Sea Cooperation Forum”

Με τη συμμετοχή 42 ομιλητών από 17 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε επτά θεματικές ενότητες για τη Σταθερότητα, την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες κατά το διήμερο 25 & 26 Μαΐου, το 1ο Διεθνές Συνέδριο “Balkans & Black Sea Cooperation Forum”, με χορηγό την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Το ισχύον Νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στον τομέα του φυσικού αερίου, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτόν της ασφάλειας εφοδιασμού στον ηλεκτρισμό και στον τελικό καταναλωτή, αναλύθηκε στη θεματική ενότητα “Roads of Energy - electricity & gas inter-connectivity”, όπου εξετάστηκαν και οι πρόσφατες αλλαγές στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών στην Ενέργεια, οι προσπάθειες για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) για την ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς και πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως αυτή του Central and South Eastern Europe Gas Connectivity (CESEC). 

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας, επικεφαλής του έργου του αγωγού TAP στην Ελλάδα, ο κ. Wim Groenendijk Διευθυντής Διεθνών επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρίας N.V. Nederlands, ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λυών δρ. Nίκος Λυγερός, ο κ. Δημήτρης Οικονομίδης Δ/ντης Περιφερειακής Διαχείρισης της εταιρείας CCC International Cyprus, η κα Αλεξία Τροκούδη επικεφαλής του νομικού τμήματος για θέματα ενέργειας των ΕΛΠΕ και ο κ. Georgi Gotev αρχισυντάκτης του Euractiv.Com, ενώ συντόνισε ο καθηγητής Γεωπολιτικής & Οικονομίας των Υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας δρ.  Θεόδωρος Τσακίρης.

Κατά την ομιλία της για τις «Διασυνδέσεις και την Ασφάλεια Εφοδιασμού», η επικεφαλής του Νομικού τμήματος για θέματα Ενέργειας του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ κα Αλεξία Τροκούδη, παρουσίασε τις συνέργειες που αναπτύσσει ο Όμιλος στους τομείς Φυσικού Αερίου,  Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επεσήμανε δε, τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της Ενέργειας ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αλλά και οι θυγατρικές του εταιρείες Elpedison και ΔΕΠΑ οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στους μεγαλύτερους και πλέον αξιόπιστους λιανοπωλητές του κλάδου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα παροχής φυσικού αερίου και αναφερόμενη στην ενεργειακή εξάρτηση των χωρών παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία το 2015 κάλυπτε το 44% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, ενώ το 2016 ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της.

Στο ρόλο της γυναίκας στον επαγγελματικό στίβο, τις προκλήσεις και εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της θεματικής ενότητας "Women in Leadership - Overcoming obstacles in a challenging region”, στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός της Αλβανίας, αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κα Εράλντα Τσάνι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών κ. Βιμ Μέις, η Πρόεδρος της σχολής μάνατζμεντ IEDC της Σλοβενίας κα Ντάνιτσα Παργκ, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της "The Coca Cola Company" για την Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη κα Αναστασία Σιδέρη και η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ κα Λιάνα Γούτα, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κα Barçın Yinanç, Δημοσιογράφος και Opinion Editor της Hürriyet Daily News.

Μιλώντας στο Φόρουμ, η κα Γούτα επεσήμανε τους περιορισμούς και τις δυσκολίες των Γυναικών στον αγώνα να χαράξουν την επαγγελματική τους πορεία, ενώ αναφέρθηκε στην αξία της Γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης ως παράμετρο Ανάπτυξης της οικονομίας και των χωρών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σύμφωνα με τους ειδικούς,, η αξιοποίηση του Γυναικείου Δυναμικού μπορεί να αποτελέσει τη νέα αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι μια αύξηση της Γυναικείας συμμετοχής στην Οικονομία, μπορεί να επιφέρει άνοδο του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 13%.» Παράλληλα, η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ το 60% των αποφοίτων Πανεπιστημίων του δυτικού κόσμου είναι γυναίκες με διακρίσεις και αριστεία, εντούτοις στην απασχόληση το χάσμα της συμμετοχής γυναικών–ανδρών διευρύνεται αναφορικά με τις υψηλότερες θέσεις ευθύνης, με μόλις το 5-7% των επικεφαλής επιχειρήσεων να είναι γυναίκες. Υποστήριξε δε, ότι στη σύγχρονη εποχή θα πρέπει να παρακαμφθούν τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα του παρελθόντος, προκειμένου να κλείσει αυτή η ψαλίδα, σε όφελος της οικονομίας, των κρατών και των επιχειρήσεων.