Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκπροσώπησε τον Ευρωπαϊκό Τομέα Διύλισης στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη της πλατφόρμας “Just Transition Platform”

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ήταν η εταιρεία, που κλήθηκε να εκπροσωπήσει τον Ευρωπαϊκό Τομέα Διύλισης και τους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους ενεργειακής έντασης, στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη της πλατφόρμας “Just Transition Platform”. Στόχος του νέου αυτού ευρωπαϊκού εργαλείου είναι να βοηθήσει τις περιφέρειες, τις εταιρείες και τις τοπικές κοινωνίες στο σχεδιασμό της ενεργειακής τους μετάβασης, χωρίς να αφήνει κανέναν εκτός πλαισίου.

Η κα Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου, αφού αναφέρθηκε στην ομιλία της στο σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των διυλιστηρίων της Ελλάδας, σημείωσε:

«Τα διυλιστήρια της ΕΕ θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την Ευρώπη, παρέχοντας τα προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που θα χρειαστούν η οικονομία και οι κοινωνίες μας, τις επόμενες δεκαετίες. Αποδείξαμε την ανθεκτικότητά μας, κατά τη διάρκεια του Covid-19, διατηρήσαμε τη λειτουργία των μονάδων μας και εξασφαλίσαμε τα καύσιμα για τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και εργαζομένων, τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών. Ωστόσο, για να συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε την ανθεκτικότητα που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία σε περιόδους κρίσης στο μέλλον, πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να μετασχηματιστούμε. Η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι διπλή. Πρέπει, από τη μία πλευρά, να διαχειριστούμε το κόστος που συνεπάγεται η προσαρμογή των διαδικασιών και των προϊόντων μας σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, ενώ, παράλληλα, πρέπει να διαχειριστούμε και τη μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα μας, λόγω της ενεργειακής μετάβασης.

Για το λόγο αυτό, καλωσορίζουμε και στηρίζουμε το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Μέσα από αυτόν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι έτοιμοι να στηρίξουν μία κοινωνικά «δίκαιη μετάβαση» της βιομηχανίας διύλισης και της εμπορίας καυσίμων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν:

  • Την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό του κλάδου μας,
  • Τις υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες,
  • Τη μεγάλη μας συμβολή στις εθνικές οικονομίες και την απασχόληση,
  • Την επιβίωση μίας μεγάλης αλυσίδας προμηθευτών λιανικής, βιομηχανικών και εμπορικών πελατών καθώς και των  Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων,
  • Την ευημερία των όμορων με τις δραστηριότητές μας τοπικών κοινωνιών και περιφερειών».