Δήλωση του Προέδρου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Τ. Γιαννίτση

Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που αναφέρεται στην αμοιβή μου ως Προέδρου των ΕΛΠΕ θέλω να δηλώσω τα εξής:
 
«Από τις πρώτες μου αποφάσεις με την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Δεκέμβριο ήταν να μειώσω την αμοιβή μου κατά 15%, δηλαδή σε 6.500 ευρώ μηνιαίως (μετά το φόρο και για 12 μήνες). Την ίδια στιγμή οι αμοιβές μου ως πανεπιστημιακού περιορίστηκαν σε 650-700 ευρώ (προ φόρου). Αν δεν απατώμαι, ήμουν το πρώτο στέλεχος (και ίσως από τα ελάχιστα), που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση, την οποία ακολούθησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Επιπλέον, ζήτησα από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του Ομίλου, να περιορίσουν επίσης κατά 15% την προβλεπόμενη μηνιαία αποζημίωσή τους.
 
Το ποσό που εξοικονομείται, τα ΕΛ.ΠΕ έχουν αποφασίσει να το καταθέσουν στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους της Βουλής. Θα ήταν χρήσιμο να αναζητηθεί ποιοί άλλοι από τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση.
Επιπρόσθετα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 27ης Απριλίου εισηγήθηκα να μην εφαρμοστεί φέτος το σχήμα πρόσθετων παροχών όλων των στελεχών της Διοίκησης, παρ’ όλο ότι αυτό αφορά στη συμβολή τους στην πορεία της εταιρίας το 2009.
 
Αφήνω ασχολίαστα άλλα ασύστολα ψεύδη του δημοσιεύματος. Όμως, υπάρχει μια συνειδητή σύγχυση για το ποιός κάνει τι σε αυτήν την χώρα. Κάποιοι προφανώς είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι, γιατί έπειτα από οκτώ χρόνια φάνηκε ποιος προσπάθησε να αποτρέψει το ναυάγιο του ασφαλιστικού -και όχι μόνο- και ποιοί έβαλαν πλάτη για να φτάσουμε στο σημερινό κοινωνικό και πολιτικό κατάντημα. Η επιλεκτική ανακάλυψη του Πρώτου Θέματος, ότι για δεύτερη φορά «έγκυρα» αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της χώρας, είμαι τελικά εγώ θα ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική, αν δεν ζούσαμε τη θλίψη της σημερινής τραγωδίας της χώρας!
 
Τέλος ας αφήσουν ήσυχα τα άλλα στελέχη των ΕΛ.ΠΕ, αν δεν θέλουν να προκαλέσουν άλλους περίεργους συνειρμούς για τη σκοπιμότητα των αναφορών αυτών. Τα στελέχη αυτά κάνουν την δουλειά τους με εξαιρετικό τρόπο, και κανείς δεν αμείβεται ούτε ένα ευρώ περισσότερο, απ’ ότι ιεραρχικά προβλέπεται για όλους τους αντίστοιχους συναδέλφους τους».