Αγωγός Burgas - Αλεξανδρούπολη

Την περίοδο 28 - 30 Ιουνίου 2005 λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 8 ετήσιο συνέδριο της CERA (Cambridge Energy Research Associates), με θέμα East Meets West και με συμμετοχή εκπροσώπων των μεγαλυτέρων διεθνών ενεργειακών οργανισμών και πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Eurasian Transportation Summit της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Πάνος Καβουλάκος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές του πετρελαιαγωγού Burgas - Αλεξανδρούπολη (ΒΑΡ).

Ο κ. Καβουλάκος αναφέρθηκε αρχικά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του προτεινόμενου για κατασκευή αγωγού ΒΑΡ και επεσήμανε , μεταξύ άλλων, το θετικό γεγονός της διέλευσης του αγωγού από δύο ευρωπαϊκές χώρες και την υποστήριξη στο project από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας αλλά και της Ρωσίας.

Ο αγωγός Burgas - Αλεξανδρούπολη εκτιμάται ως η πλέον οικονομική λύση για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βορειοδυτική Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Ήδη έχουν αποκτηθεί οι πρώτες άδειες για τον τεχνικοοικονομικό σχεδιασμό και τη μελέτη περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Ο κ. Καβουλάκος τόνισε παράλληλα ότι αυτή η προτεινόμενη λύση δεν έχει ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά στοιχεία σε σχέση με τους αγωγούς της Κασπίας Baku - Ceyhan και Caspian Pipeline Consortium, και ουσιαστικά πρόκειται για εναλλακτική διαδρομή του αργού πετρελαίου του Βορείου Καζακστάν στις αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Επιπλέον, πέραν της ασφαλούς λειτουργίας του, ο αγωγός Burgas - Αλεξανδρούπολη αποφορτίζει την σημαντική συμφόρηση των στενών του Βοσπόρου.