22 Μαρτίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2020 είναι «Νερό και Κλιματική Αλλαγή» και η αδιάρρηκτη διασύνδεσή τους.

Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας, της έλλειψης και της ρύπανσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ακόμη ότι το νερό είναι βασικός σύμμαχος της ανθρωπότητας στην πρόληψη και την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού. «Νερό και σαπούνι κατά του κορονοϊού» είναι το επικαιροποιημένο μήνυμα του διεθνούς οργανισμού για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η κ. Πηνελόπη Παγώνη, Ανώτερη Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, συμμετείχε με την παρακάτω δήλωσή της στην σχετική ειδική έκδοση του Plant Newsletter:

«Στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεσμευόμαστε για την προστασία των υδάτινων πόρων και συνεχώς βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας αναφορικά με τη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης νερού στις εγκαταστάσεις μας. Η ορθή και υπεύθυνη χρήση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων, όπως το νερό, σε όλο τον κύκλο ζωής τους, αποτελεί επιχειρηματική ευκαιρία και ανταπόκριση στη δέσμευση μας για περιβαλλοντική προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, εφαρμόζουμε καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση του νερού στις παραγωγικές μας εγκαταστάσεις καθώς και μείωση όγκου και βελτίωση της ποιότητας των απορριπτόμενων στο υδατικό περιβάλλον.

Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την υπεύθυνη και αποτελεσματική χρήση του νερού και να διατηρήσουμε την ποιότητά του ακολουθώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προστασία και διατήρηση των υδάτινων πόρων και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξη του ΟΗΕ για το νερό (Καθαρό νερό SDG 6 και Ζωή στο νερό SDG 14».